Suunto Spartan следобеден поход с GPS Smartwatch

Posted on: 01/11/2019, by :
Suunto Spartan

На практика прегледът на часовник като този часовник Suunto Spartan Ultra е съвсем различен процес от прегледа на луксозен часовник – който по същество е изкуство. В този преглед на часовника ще взема нова гледна точка, като насоча вниманието към изпълнението на конкретно предвидено действие с продукт на smartwatch, който в този случай е проектиран да бъде сложен (както със стил, така и от функционалност) смарт-часовник, базиран на GPS, от известна марка във фитнес и приключенски инструменти. Тази марка е финландското Suunto.

Suunto Spartan

За да прегледам смарт часовника Suunto Spartan Ultra за тази статия, реших да изляза на следобеден двучасов преход. Трябва да отбележа, че от известно време притежавам часовника, но все още не бях проучил основните му функции; което трябва да бъде устройство за проследяване на фитнес и местоположение. Това, което започнах да осъзнавам с времето, преглеждайки смарт часовниците, е, че не всички компании, които ги правят, се опитват да произвеждат всякакви устройства, както може да се опитва Apple Watch. Apple Watch, заедно с устройствата Google Android Wear и Samsung Tizen, са единствените основни продукти в наши дни, за които знам, че дори се доближават до успешното използване на „универсални“ устройства за смарт часовник. С умните часовници днес, ако се опитате да направите всичко, тогава в крайна сметка не можете да направите всичко перфектно. Поне още не. Suunto и неговите традиционни часовници използват абсолютно различен подход, като произвеждат умни часовници, които имат за цел да задоволят конкретни групи от ниши клиенти. Този подход (на теория) позволява на продуктите да задоволят конкретни нужди от сценарии за употреба, а в света на фитнеса можем да видим най-богатия асортимент от стилове, цели и видове смарт часовници.

От своя страна, Suunto разполага с почти твърде голямо разнообразие от фитнес часовници за всякакви спортни цели. Марката е известна с гмуркащите си компютри. Suunto се опитва повече от веднъж през годините да създаде продукт за пробив, който е по-мейнстрийм, но в действителност никога не изглежда да го оттегли. Макар че един от първите ми часове на Suunto в гимназията беше Suunto Observer. Навремето ми хареса, защото беше високофункционален като Casio G-Shock, но с повече изискан европейски дизайн, който се поддаваше на свят на сексапил, който никой от G-Shock не можеше да претендира. Suunto странно изостави този път от типа продукт преди време, но никога не изостави гладкото си и красиво усещане за дизайн.

SUUNTO SPARTAN ULTRA ДИЗАЙН И МАТЕРИАЛИ
Един от многото слоеве за разбиране на колекцията от часовници Suunto Spartan е, че много от моделите са адаптивни. Този необичаен и добре дошъл елемент от процеса на закупуване на Suunto Spartan също е много умен начин да накарате клиентите да плащат изцяло на дребно. Използвайки уебсайта на Suunto, часовникът Spartan Ultra разполага с голям избор от дизайнерски решения, вариращи от цветове и каишки. Докато опциите за персонализиране са почти изцяло козметични (мониторът за сърдечна честота на гърдите е опция), разнообразието от възможности за избор е впечатляващо и помага да се почувствате силно персонализирани. Например, в допълнение към цветовите опции, можете дори да изберете опции за довършителни работи като полирано или матово черно.

Suunto Spartan

Suunto свърши прекрасна работа, проектирайки новия Спартан. Освен че са визуално привлекателни, те го направиха удобен и лек. Тук бих дал ергономичност и комфорт. Suunto говори за първокласни материали (за смарт часовник), като титан и използването на сапфирен кристал. Последният компонент е много полезен и трябва да бъде нещо, което всички собственици на часовници търсят. Не всички часовници Spartan са създадени еднакво, а Ultra е най-високия модел на колекцията.

По въпроса за избора на продукти Suunto категорично се съгласи, че компанията кара потребителя да избира от твърде много продукти. С наличните персонализатори, изборът на продукти става направо сплашващ за някои хора, които просто търсят спортен часовник с общо предназначение и са чули, че марката си струва да се пгледне. Просто бъдете готови да прекарате много време в проучване на уебсайта на Suunto, както е в момента. Наградата може да бъде доста приятен фитнес или дайвинг часовник за бъдещите ви приключения.

Spartan Ultra е конструиран много добре. За парите бих искал да видя малко повече метал или други устойчиви на износване материали. Каишката е силиконова и лесно може да се разкъса след продължителна употреба (въпреки че това е много дебела силиконова каишка). Рамката е с покритие от титан, но този състав не е материал, известен с здравината си срещу надраскване. По-голямата част от корпуса на Spartan Ultra е полиамид, който изглежда е висококачествена пластмаса. Този материал сам по себе си не е луксозен, но е много практичен по отношение на устойчивостта на удар и доста лек. За мен просто искам да знам, че моят фитнес часовник е удобен и че ако някой бъде помолен да плати около 1000 лева за него … той все още трябва да изглежда чисто нов след някои предсказуеми драскотини и ожулвания. Не съм злоупотребявал със моя Spartan Ultra, така че изглежда доста добре.

Както повечето умни часовници, Spartan Ultra е голям – макар и много лек. Широк 50 мм и дебелина 17 мм.  Това означава, че дори да имате малка или голяма китка можете да носите Spartan Ultra много удобно. Теглото на часовника и каишката е около 73 грама – по-малко от повечето Casio G-Shocks. Водоустойчивостта е 100 м, което е напълно достатъчно и означава, че плуването и лекото гмуркане трябва да са напълно ОК за Spartan Ultra. Настоящият Apple Watch за сравнение издържа на 50м.

ВКЛЮЧЕНИ СЕНЗОРИ И ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Животът на батерията за Suunto Spartan Ultra няма да впечатли никого, докато е в режим на пълно обучение с активиран GPS. Той редовно проследява вашата позиция (с една секунда актуализации), което е голям разход на живота на батерията. Това означава, че точността на GPS е супер висока (много други GPS смарт часовници правят актуализации на интервали от 5-10 секунди), но животът на батерията е оценен само на 18 часа, когато сте в този режим. Батерията на Suunto  издържа до 140 часа в режим на “икономия на енергия”, което превръща Suunto Spartan в страхотен цифров часовник.