Account
People Spy Forums Blogs Articles Sites Chat Files Photos News
  •  
 
 
Article
08.09.2011 23:38    Comments: 0    Categories: Default      Tags: wilson  спортен магазин  спортни стоки  тенис ракети  

Както вече стана въпрос в предишната статия понятие “най-добра” ракета няма, има най – подходяща ракета според вашите възможности и стил на игра.

Най-общо, тенис ракетите се разделят на 3 основни групи: Power или Game improvement ракети – за начинаещи и играчи с по-къс и бавен замах, които искат по-мощен удар, Tweener или All-Round ракети – за играчи на средно ниво или напреднали и Ракети за контрол (Player’s racquet) – за професионалисти.

Сега ще обърнем внимание на различните характеристики, които са от значение при избор на тенис ракета – площ на главата, дължина и твърдост на рамката, тегло и баланс, плетка на кордата, размер на грип и тн.т.

За да избегнат проблеми с лакътя, причинени от вибрациите генерирани при удар, съвременните производители внедряват в ракетите различни антивибрационни технологии. Такава е патентованата Triad® системата на Wilson – рамката на ракетата е разделена посредством материала Iso-Zorb, който играе ролята на буфер и абсорбира ненужните вибрации, генерирани при контакт на топката с кордата.

Плетка на кордата

Често пренебрегвана, плетката на кордата оказва влияние върху много аспекти от представянето на ракетата. Когато говорим за плътността на плетката на кордата, трябва да отбележим, че са характерни 3 вида – отворена, средна и плътна (затворена) плетка. Плетката на кордата се формира от хоризонталните и вертикалните влакна, при наплитането на кордата. Най-разпространената плетка се състои от 19 хоризонтални и 16 вертикални влакна или накратко – 16х19, докато затворената плетка има 20 хоризонтални и 18 вертикални влакна (20х18), а отворената 16×18.

➤ Плътна плетка (затворена): 18 вертикални x 20 хоризонтални
➤ Средна плетка: 16 вертикални x 19 хоризонтални
➤ Отворена плетка: 16 вертикални x 18 хоризонтални

Отворена плетка дава по-голямо отклонение при контакт с топката, съответно и по-голям отскок. Ако наплетете при еднакво натягане на кордата две ракети с различна плетка, отворената плетка ще се чувства по-леко натегната от плътната.

Машина за наплитане Wilson BaiardoГъстотата на плетката определя и спин потенциала на ракетата. Отворената плетка предлага повече спин, тъй като топката може да навлезе повече между кордата, заради по-големите отстояния между отделните влакна. Тази плетка обаче увеличава износването на кордата, тъй като амплитудата на движение при игра е по-голяма и се протрива по-бързо.

Обобщено можем да кажем, че ракетите за любители и начинаещи са с отворена плетка, което изисква наплитане на кордата на по-високи килограми. Професионалните ракети, са с по-гъста плетка (затворена) и се наплитат на по-ниски килограми, за да се намери баланс между контрола (на самата ракета) и силата на отскок на топката (идващ от кордата).

Всяка ракета има препоръчителни килограми на натягане на кордата. Призводителите отбелязват на рамката минимални и максимални препоръчителни килограми, съобразени с общите характеристики на ракетата.

Избор на размер на грип (обиколка на дръжката)

Едно от важните неща при закупуването на тенис ракета е размера на захвата. Ако грипа на ракетата ви не е съобразен с размера на дланта ви, има опасност от прекомерно натоварване на мускулите и сухужилията на китката, предмишницата и лакътя, което би довело до нежелани травми.
Размера на грипа варира от 1 до 5 и е отбелязан на дръжката на ракетата:

➤ GRIP 1 – 4 1/8 инча
➤ GRIP 2 – 4 1/4 инча
➤ GRIP 3 – 4 3/8 инча
➤ GRIP 4 – 4 1/2 инча
➤ GRIP 5 – 4 5/8 инча

Най-лесния начин да изберете подходящ по размер на захвата е да принтирайте тази картинка и да поставете ръката си върху нея. Ако попадате между два размера, препоръчително е да изберете по-малкия. Лесно можете да увеличите размера на хвата, като поставите допълнителен грип (overgrip), но не и да го намалите.Детски ракети за тенис

Детски ракети

При избора на детска ракета най-важният фактор е височината. Общ принцип при избора на ракета за дете е тя да е с възможно най-голямата дължина подходяща за ръста му. Твърде късата ракета натоварва неправомерно китката и лакътя, което би довело до евентуални травми в бъдеще. Децата с отработена техника се справят по-добре с ракети по-дълги от нормалното за техния ръст, съответно за начинаещите е по-добре ракетата да е с оптималната дължина или. Размери детски ракети според височината на детето:

➤ 17 инча – Подходяща за деца с ръст до 90 см.
➤ 19 инча – Подходяща за деца с ръст от 89 до 100 см.
➤ 21 инча – Подходяща за деца с ръст от 101 до 112 см.
➤ 23 инча – Подходяща за деца с ръст от 119 до 137 см.
➤ 25 инча – Подходяща за деца с ръст от 137 до 152 см.
➤ 26 инча – Подходяща за деца с ръст от 152 до 165 см.

Голям избор на ракети за тенис ще намерите на sportenmagazin.net.

 
Comments
Order by: 
Per page: 
 
  • There are no comments yet
Actions
Rating
2 votes
Copyright © 2019 Your Company.